Życie kobiety

Kalorie w menu - jakie jest nowe prawo w Wielkiej Brytanii i czy oznaczanie kalorii to dobry pomysł?

Czy umieścić kalorie na menu był ogromny punkt sporny, ponieważ rząd ogłosił plany, aby to zrobić w maju ubiegłego roku. Dla niektórych jest to ruch, który nie mógł przyjść wystarczająco szybko, ale dla innych, w tym 1,25 mln osób w Wielkiej Brytanii znanych z zaburzeniami odżywiania, jest to ogromne źródło niepokoju.

Decyzja, aby umieścić numery kalorii na menu pochodzi jako część inicjatywy rządu do zmniejszenia wskaźników otyłości i poprawy ogólnego stanu zdrowia, z środków zamierzających pomóc ludziom dokonać "bardziej świadomych" wyborów podczas jedzenia na zewnątrz lub zamawiania posiłku na wynos.

Ale czy umieszczenie kalorii na menu zadziała? Nie możemy zmienić faktu, że miliony ludzi są goggling najlepsze żywności dla utraty wagi każdego dnia i jeszcze więcej są patrząc na to, jak schudnąć w jednym tygodniu lub nawet mniej. Zmiana prawa ma potencjał, aby zmienić tę narrację i pomóc ludziom schudnąć w zdrowszy sposób, ale to spotkało się z krytyką na każdym etapie, jak to może zmienić sposób jemy na stałe.

Kalorie w menu - jakie jest nowe prawo w Wielkiej Brytanii?

(Image credit: Getty Images

)Od 6 kwietnia, zgodnie z nowymi wytycznymi rządu (otwiera się w nowej zakładce), każda restauracja lub kawiarnia z 250 lub więcej pracowników będzie musiała wyświetlić, ile kalorii każdy z ich posiłków oferuje na ich menu. Oznacza to, że większe sieci będą musiały zawierać etykietę kalorii na ich menu, zarówno online i off, w gablotach, a na wszystko inne, że robisz wybór żywności z.

Mniejsze, niezależne sieci i restauracje zostały

zalecane

do

przyjęcia tej samej polityki, ale nie będzie to obowiązkowe, aby umieścić kalorie na menu.

Dla odniesienia, zalecane spożycie kalorii dla mężczyzn jest 2500 i 2000 dla kobiet, zgodnie z NHS, choć oczywiście, to różni się od osoby do osoby w oparciu o szereg czynników stylu życia i zdrowia

.

Nowa zmiana w prawie będzie miała wpływ na jadłodajnie w tym:

  • Restauracje, fast-foody, kawiarnie, puby i supermarkety
  • Usługi dostaw do domu
  • Kawiarnie i lokale gastronomiczne w większych sklepach i obiektach, takich jak supermarkety i domy towarowe oraz obiekty rozrywkowe, np. kina
  • Specjalistyczne sklepy spożywcze, w tym delikatesy, sklepy ze słodyczami i piekarnie
  • Usługi cateringowe na zlecenie, takie jak obsługa imprez i stołówek
  • Krajowe firmy transportowe, takie jak samoloty, pociągi, promy i inne usługi transportu wodnego w Wielkiej Brytanii.

Istnieją jednak pewne wyjątki. Każda żywność, która jest sprzedawana jako pojedynczy składnik, np. bochenek chleba z sieci piekarni, nie musi mieć oznaczenia kalorii. Jeśli ten bochenek chleba jest krojony i dodawane są inne składniki przez piekarnię, aby przekształcić go w kanapkę, kalorie muszą być oznaczone.

Dlaczego prawo zostało zmienione?

Restauracje, kawiarnie i wszelkie inne miejsca, które sprzedają jedzenie do natychmiastowego spożycia, nie były wcześniej zobowiązane do wyświetlania informacji o tym, ile kalorii zawiera ich jedzenie. Według nowych wytycznych rządowych, to "utrudnia konsumentom podejmowania świadomych, zdrowszych decyzji przy zakupie żywności z takich firm", więc nowe prawo stara się rozwiązać ten problem.

Środki są częścią strategii rządowej do walki z otyłością, jak to ma na celu zachęcenie ludzi do podejmowania bardziej świadomych, zdrowszych wyborów, jeśli chodzi o jedzenie żywności na zewnątrz lub zamawianie

na wynos

.

Szacuje się, że nadwaga i warunki związane z otyłością w całej Wielkiej Brytanii kosztują NHS £ 6.1 mld każdego roku. Prawie dwie trzecie (63%) dorosłych w Anglii mają nadwagę lub żyją z otyłością i jedno na troje dzieci opuszcza szkołę podstawową z nadwagą lub otyłością, według najnowszych statystyk rządowych (otwiera się w nowej zakładce).

Wprowadzamy etykietowanie kalorii w restauracjach, kawiarniach, & takeaways, aby pomóc ludziom dokonywać zdrowszych wyborów żywności.Od kwietnia 2022 roku, firmy spożywcze w Anglii z 250+ pracowników będą zobowiązane do wyświetlania etykiet kalorii na menu i etykiety żywności.▶️ https://t.co/TVa8KpxlxF pic.twitter

.

com/UniI7kIU5uMay 12, 2021See

moreBut as well as

helping people make healthier choices, adding calories on menus should change how restaurants make and prepare food in the future.

"Calorie labeling also aims to encourage businesses to reformulate the food and drink they offer and provide lower-calorie options for their customers", the statement read

s.

Is calorie labeling a good idea?

(Image credit: Getty Images

)There's no doubt that for those who want to make calorie-based choices when eating out, the move is game-changing. Czy ktoś chce przestrzegać kalorii ograniczonej diety, takich jak Cambridge Diet planu, lub chcąc przytyć, jedzenie w restauracjach jest historycznie problem.

Calorie licznik aplikacje jak MyFitnessPal oferują przybliżone numery kalorii dla tych, którzy chcą je, ale jak każdy przepis używa różnych składników, są one rzadko, jeśli kiedykolwiek-poprawne. Teraz restauracje mają szansę zaoferować klientom ich własne numery, aby pomóc im wybrać żywność, którą chcą jeść.

Czy etykietowanie kalorii będzie działać dla tych, którzy nie pasują do tej grupy niszowej, to inna sprawa, jednak. "Podczas gdy kontrola wagi zawsze sprowadza się do kalorii, nie każdy chce lub musi liczyć kalorie. Dla ludzi, którzy mają trudną relację z jedzeniem lub zmagali się z zaburzeniami odżywiania w przeszłości, wymieniając zawartość kalorii każdego jedzenia, które jedzą, gdy próbują cieszyć się posiłkiem na zewnątrz może być niezwykle szkodliwe," osobisty trener w Top Fitness (otwiera się w nowej zakładce), Tom Opper, says.

For inni, to może "sprawiają, że ludzie czują się winni o tym, co jedzą, i stworzyć niepomocne lęki wokół niektórych pokarmów. "

To jest coś, co zaburzenia odżywiania charytatywnie, Beat (otwiera się w nowej zakładce), podkreślił. "Wymaganie liczenia kalorii na menu ryzykuje powodując wielki stres dla osób cierpiących lub podatnych na zaburzenia odżywiania, ponieważ dowody (otwiera się w nowej zakładce) pokazują, że etykietowanie kalorii zaostrza zaburzenia odżywiania wszelkiego rodzaju", szef Andrew Radford mówi.

"Chociaż uznajemy znaczenie zmniejszenia otyłości, badania (otwiera się w nowej zakładce) pokazują, że kampanie anty-otyłościowe, które koncentrują się na wadze zamiast zdrowia są kontrproduktywne, podczas gdy liczba spożywanych kalorii nie jest wiarygodnym wskaźnikiem zdrowia

.

"Kampanie zdrowia publicznego muszą uwzględniać zdrowie psychiczne ludzi, jak również ich zdrowie fizyczne", dodaje. "Muszą odejść od otyłości-wstyd do podkreślania zdrowych zmian zachowań i wpajania zaufania do ludzi. "

Co dietetyk chce, abyś wiedziałAdding

kalorii do menu w restauracjach może pomóc niektórym ludziom dokonać zdrowszych wyborów i jest to krok we właściwym kierunku, aby ogół społeczeństwa był bardziej świadomy tego, co jedzą, dietetyk Jenna Hope (otwiera się w nowej karcie) mówi. Jednak będą pewne reperkusje, które wpłyną na wszystkich, którzy jedzą w jednej z tych restauracji od teraz.

"Ważne jest, aby zauważyć, że patrzenie na same kalorie może często być podejściem redukcjonistycznym. Na przykład zdrowe tłuszcze zawierają więcej kalorii na gram niż cukier, a jednak są potrzebne w organizmie i mają kluczowe role we wspieraniu zdrowia. W rezultacie, może to zachęcić restauracje do zmniejszenia wykorzystania zdrowych tłuszczów i zwiększenia wykorzystania cukru" - mówi.

Poza

zwiększeniem potencjału zachcianek na cukier w późniejszym okresie dnia, dieta bogata w cukier ma wiele niepożądanych konsekwencji zdrowotnych.

"Ponadto, nie wszystkie kalorie są metabolizowane jednakowo, a proces gotowania i stan żywności wpływają na to, jak organizm może wchłonąć i wykorzystać te kalorie. Na przykład, ogólnie rzecz biorąc, niższe włókna węglowodanów mają wyższą dostępność kalorii niż wyższe włókna węglowodanów. Oznacza to, że więcej kalorii z niższych włókien żywności mogą być wchłaniane i wykorzystywane w organizmie w porównaniu do kalorii z wyższych włókien żywności. "

Nie ma zaprzeczając, jak również, Jenna dodaje, że dla osób, które zmagają się z ich relacji z jedzeniem, może być niezwykle wyzwalające

.

Jak znaleźć kalorie na menuKażda

restauracja, kawiarnia i inne jadłodajnie są teraz zobowiązane do zapewnienia liczenia kalorii "w każdym miejscu, w którym klienci wybierają, jakie jedzenie kupić", więc podczas gdy będzie to obejmować menu w domu, powinno również pojawić się na menu online zbyt. Numer kalorii pojawi się obok opisu jedzenia lub ceny w każdym przypadku.

Wiele popularnych restauracji, w tym Wagamama, Pizza Express, Pret A Manger, Nando's i Café Rouge, oferowały kalorie na menu przez kilka lat, ale w formie online tylko, dając tym, którzy chcą zobaczyć zawartość kalorii opcję, aby to zrobić.

Zobacz również